La declaració de l’IRPF de l’exercici 2023 que s’haurà de presentar entre el 3 d’abril i l’1 de juliol de 2024, exclusivament de manera digital, incorpora noves deduccions relacionades amb vehicles elèctrics, treballadors autònoms i eficiència energètica.
Destaquem les següents deduccions:
Deduccions relacionades amb vehicles elèctrics
- Deducció per la la compra de vehicles elèctrics endollables i de pila de combustible: 15% del valor de la compra (amb un límit de base 20.000 euros) si es va realitzar entre el 30 de juny del 2023 i el 31 de desembre del 2024.
- Deducció per la instal·lació d’infraestructures de recàrrega: 15% de l’import pagat per la seva instal·lació entre el 30 de juny del 2023 i el 31 de desembre del 2024, amb un màxim de base fins a 4.000 euros.
Deducció per els treballadors autònoms
- Beneficiaris: Autònoms amb empleats a càrrec.
- Deducció: 10% de la quota íntegra per contribucions empresarials a sistemes de previsió social empresarial, imputades a favor de treballadors amb retribucions brutes anuals inferiors a 27.000 euros. Quan es tracti de treballadors amb retribucions brutes superiors a 27.000 euros, la deducció s’aplicarà de manera proporcional.
Deducció per obres de millora de l’eficiència energètica
- Vigència: La deducció per obres de millora de l’eficiència energètica d’habitatges, que originàriament finalitzava el 31 de desembre del 2023, s’ha estès per un any més.
- Import de la deducció: Els contribuents es poden deduir el 60% de les quantitats invertides en obres per millorar l’eficiència energètica en edificis d’ús residencial, sempre que les obres es facin entre el 6 d’octubre del 2021 i el 31 de desembre del 2024.
Deducció per maternitat
S’estén la deducció a l’IRPF, que existeix des del 2015, a aquelles dones que, en el moment del naixement del menor, percebin alguna prestació contributiva o assistencial del sistema de protecció d’atur o estiguin d’alta al règim de seguretat social o mutualitat; així com en moment posterior al naixement del menor estiguin donades d’alta en el règim corresponent de la seguretat social o mutualitat amb un període mínim de 30 dies cotitzats.
Destaquem les següents novetats
Lliurament d’accions o participacions als treballadors d’una empresa emergent
Segons la Llei de Startup aprovada el desembre de 2022, en el cas de lliurament d’accions o participacions als treballadors d’una empresa emergent, el mínim exempt es va elevar de 12.000 euros a 50.000 euros. La tributació de les remuneracions en espècie que superin aquest límit es pot ajornar fins a deu anys.
Devolució d’ajuts indeguts
A la propera declaració de la Renda, l’Agència Tributària permetrà la devolució de la primera ajuda de 200 euros atorgada el 2022 per a persones amb ingressos inferiors a 14.000 euros, en cas que el contribuent l’hagi rebut indegudament. La devolució de l’ajuda no incorrerà en interessos si es realitza abans de l1 de juliol de 2024; a partir d’aquesta data, es començaran a acumular els interessos de demora.
Estan obligades a declarar les següents persones físiques:
- Les que superin els 22.000 euros d’ingressos anuals del treball amb un sol pagador o els 15.000 euros anuals amb més d’un pagador.
- Les que, encara que no arribin als llindars d’ingressos requerits, hagin de sol·licitar o rebre ingressos per part d’Hisenda.
- Les qui tinguin dret a deduccions específiques, com ara la deducció per inversió en habitatge, per doble imposició internacional o per fer aportacions a diversos fons i plans.
- Les que obtinguin altres rendiments per import igual o superior als 1.600 euros.