L’ús de mètodes de pagament electrònics, com ara targetes de dèbit i crèdit, tecnologia NFC o aplicacions com Bizum, està en augment. No obstant, els diners en efectiu continuen sent els preferits per molts per pagar en establiments físics. Les transaccions en metàl·lic són les més vigilades per l’Agència Tributària, prestant una atenció especial als moviments de grans sumes de bitllets i monedes.
Segons informa el diari econòmic, El Confidencial, del 18 de juliol, el control exhaustiu de l’Agència Tributària té com a objectiu principal prevenir delictes com el blanqueig de capitals, el frau i altres activitats il·lícites relacionades amb els diners en efectiu. Tenir diners a casa no està prohibit. Tot i que guardar els estalvis “sota el matalàs” segueix sent legal, és fonamental conèixer certs detalls per evitar problemes amb Hisenda.
Moviments en efectiu
- Quantitats superiors a 3.000 euros o amb bitllets de 500 euros: Segons l’article 93 de la Llei General Tributària, els bancs estan obligats a proporcionar tota la informació rellevant sobre els seus moviments quan es tracta de quantitats superiors a 3.000 euros o que impliquin bitllets de 500 euros.
- Fraccionament d’operacions: Els bancs també informen sobre moviments sospitosos que puguin implicar fraccionament d’operacions per evitar el control fiscal.
- Quantitats superiors a 1.000 euros: A més, qualsevol operació en efectiu igual o superior a 1.000 euros pot requerir identificació addicional per part del banc, especialment si hi ha indicis de blanqueig de capitals.
Quantitat màxima d’efectiu que es pot tenir
- 100.000 euros: El límit que una persona pot moure dins del territori de l’Estat és de 100.000 euros.
- Grans quantitats: A més a més, si les autoritats troben grans sumes de diners durant una inspecció, això pot aixecar sospites i portar a investigacions sobre l’origen dels fons.