Totes les empreses, independentment de la seva dimensió, estan obligades a adoptar les mesures específiques per prevenir i donar resposta a les reclamacions d’assetjament sexual i per raó de sexe. L’incompliment d’aquesta obligació pot donar lloc a sancions per part de l’administració.
El passat 7 d’octubre va entrar en vigor la Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, la famosa “Llei del sí és sí” que, independentment de les novetats que incorpora en matèria penal, inclou importants obligacions per a les empreses i empresaris que és important conèixer.
Deures de les empreses de prevenció i sensibilització en l’àmbit laboral:
- Promoure condicions de treball que evitin la comissió de delictes i altres conductes contra la llibertat sexual i la integritat moral en el treball, incidint especialment en l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe.
- Arbitrar procediments específics per a la seva prevenció i per a donar via a les denúncies o reclamacions que puguin formular els qui hagin estat víctimes d’aquestes conductes, incloent-hi específicament les sofertes en l’àmbit digital.
- Promoure la sensibilització i oferir formació per a la protecció integral contra les violències sexuals a tot el personal al seu servei.
- Incloure en la valoració de riscos dels diferents llocs de treball ocupats per treballadores la violència sexual entre els riscos laborals concurrents, havent de formar i informar d’això.
- Integrar la perspectiva de gènere en els espais de l’empresa perquè siguin segurs i accessibles per a totes les treballadores.
- Negociar amb els representants dels treballadors l’elaboració i difusió de codis de bones pràctiques, la realització de campanyes informatives, protocols d’actuació o accions de formació, així com les feines de conscienciació.
Bonificació de les quotes de la Seguretat Social:
Es regula una bonificació del 100% de les quotes empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes per a les empreses que subscriguin contractes d’interinitat amb desocupats per substituir treballadores víctimes de violència sexual.
Revisió dels protocols d’assetjament sexual:
La Llei orgànica 10/2022 reforça la importància de revisar els protocols d’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe de les empreses. Entre altres, com a mesura de prevenció enfront de la possibilitat de les empreses d’incórrer en responsabilitat penal per la comissió del delicte d’assetjament sexual o de delictes contra la integritat moral en el treball comesos en el si de l’empresa (fins i tot per falta de supervisió, en virtut de l’article 31 bis 1 b) del codi penal).
Drets laborals i de la Seguretat Social de les víctimes de violències sexuals
La norma, amplia els drets dels treballadors considerats víctimes de violència sexual, entre altres, en matèria de dret a la reducció de jornada, adaptació de jornada i mobilitat geogràfica i en la interpretació de les absències o faltes de puntualitat a la feina -equiparant-los als drets de les víctimes de violència de gènere-.
- Es podran acollir a un programa específic d’ocupació per a víctimes de violències sexuals inscrites com a demandants d’ocupació, inclòs en el marc dels plans anuals d’ocupació.
- Tindran dret a la suspensió de la relació laboral amb reserva de lloc de treball. Aquesta suspensió no podrà excedir dels sis mesos de durada i es podrà estendre fins als divuit mesos en determinats supòsits. En aquest cas, l’empresa gaudirà de bonificacions en Seguretat Social per als contractes d’interinitat amb desocupats que substitueixin a víctimes de violència sexual. Igualment podran sol·licitar l’extinció del contracte de treball amb dret a la prestació per desocupació.
- Tindran dret a optar a la mobilitat geogràfica amb recol·locació en un altre centre de treball.
- Les faltes de puntualitat a la feina o absències motivades per la situació física o psicològica derivada d’una violència sexual es consideraran justificades.
- L’acomiadament de la treballadora víctima de violència de gènere o sexual amb motiu d’exercir els seus drets és nul.
- Tindran dret a la reducció de la jornada de treball amb disminució proporcional del salari o a la reordenació del temps de treball, a través de l’adaptació de l’horari, de l’aplicació de l’horari flexible o d’altres formes d’ordenació del temps de treball que s’utilitzin en l’empresa.
- Podran fer la seva feina totalment o parcial a distància o a deixar de fer-ho si aquest fos el sistema establert, sempre en tots dos casos que aquesta modalitat de prestació de serveis sigui compatible amb el lloc i funcions desenvolupades per la persona.
- Optaran als ajuts econòmics a les víctimes de violències sexuals i a la Renda Activa d’Inserció.
- Les treballadores autònomes podran cessar la seva activitat amb dret a la prestació per cessament d’activitat.
Som assessors laborals i de la Seguretat Social. Consulteu-nos sese compromís trucant al 972 208 258, o per correu electrònic adreçat a laboral@rm-assessors.cat.