Compartir
El Tribunal Suprem, en la seva sentència de 21 de febrer de 2024, ha admès el dret dels jubilats entre l’1 de gener de 2016 i el 3 de febrer de 2021 a reclamar el complement de maternitat en les seves prestacions si van tenir dos fills o més, ja que aquest no prescriu. Fins ara, la Seguretat Social denegava les seves peticions.

Qui pot reclamar aquest complement per maternitat?

Qualsevol persona que es jubili i tingui dos fills o més pot optar directament a un plus sobre la seva pensió. Les reclamacions que s’estan fent ara mateix no són per a accedir al complement, que ja està disponible per a qualsevol pare o mare que compleixi els requisits, sinó per cobrar de manera retroactiva aquesta paga a la qual tenien dret milers de jubilats entre 2016 i 2021.

Els autònoms homes jubilats abans de 2021, o aquells que percebin una prestació per incapacitat permanent o viduïtat, i siguin pares de dos fills o més, poden reclamar a la Seguretat Social l’abonament de l’antic complement de maternitat, vigent entre 2016 i 2021.

Nou Criteri de l’INSS 

Mitjançant el nou Criteri de gestió de l’INSS núm. 5/2024, de 8 de març de 2024, es determina que el complement per maternitat per a homes és imprescriptible i s’ha de reconèixer amb efectes retroactius des de la data de reconeixement de la pensió contributiva i estableix que aquest dret no pot prescriure una vegada reconeguda la pensió. A més, es confirma que el complement pot ser atorgat al pare sense afectar el que rep la mare, i es detallen les condicions d’incompatibilitat amb el complement per a la reducció de la bretxa de gènere (CRBG).

El criteri també aclareix que el complement per maternitat pot ser atorgat al pare fins i tot si la mare ja el rep pels mateixos fills, sense que això impliqui una reducció del complement de la mare. A més, s’especifica que en casos de revisió per agreujament o millora d’una incapacitat permanent, la data rellevant per al reconeixement del complement és la del reconeixement inicial de la pensió, sempre que sigui posterior a l’1 de gener de 2016.

Quant a la concurrència amb l’actual complement de pensions contributives per a la reducció de la bretxa de gènere (CRBG) -aplicable a pensions des del 04/02/2021-, el Criteri assenyala que són incompatibles i que l’interessat ha d’optar entre l’un o l’altre, descomptant-se del complement per maternitat el percebut pel CRBG en cas de superposar-se.

Som assessors laborals i de la Seguretat Social. Consulteu-nos sense compromís trucant al 972 208 258, o per correu electrònic adreçat a info@rm-assessors.cat. 

"*" señala los campos obligatorios

Compartir

Scroll al inicio
Abrir chat
¿Necesita ayuda?
RM Assessors