Els ciberdelinqüents han trobat noves maneres d’aprofitar-se de la confiança en les transaccions digitals, com Bizum; informi’s sobre els seus mètodes i prengui les precaucions necessàries per a evitar ser la seva pròxima víctima.
Des del seu llançament el 2016, Bizum ha revolucionat els pagaments mòbils a Espanya. El seu funcionament és segur i ràpid, però, lamentablement, també ha estat objecte d’aprofitament per part de ciberdelinqüents. El Banc d’Espanya ens dona unes pautes o claus sobre aquesta mena de frau.
Principals modalitats de frau amb Bizum
- El fals comprador: un interessat en un article de segona mà sol·licita el teu número de mòbil per a enviar-te un senyal, però, en realitat, utilitza la funcionalitat de “sol·licitar diners” en comptes d’enviar-los. Amb la urgència, pots acceptar la sol·licitud sense adonar-te de l’engany.
- El fals venedor: ofertes irresistibles a preus molt baixos on el suposat venedor demana un avançament per Bizum. Després del pagament, el producte mai arriba, i l’estafador desapareix amb els teus diners.
- Falses prestacions o ERTO: mitjançant SMS o trucades (vishing), els estafadors es fan passar per organismes públics, indicant que rebràs una prestació per Bizum. En realitat, es tracta d’una sol·licitud de diners.
Atenció. Les institucions oficials no fan servir Bizum per a aquests tràmits ni et demanaran dades personals.
Com protegir-se’n?
- Abans de confirmar un pagament verifiqui el número de telèfon i asseguri’s que coneix a la persona o entitat a la qual està enviant diners.
- Desconfiï d’ofertes massa bones i de comunicacions urgents sol·licitant pagaments.
- En cas de sospita de frau, denunciï immediatament a les autoritats i comuniqui-ho al seu banc.
El coneixement i el sentit comú són els seus millors aliats per evitar ser víctima d’aquests fraus. Mantingui’s alerta i protegeixi les seves transaccions!