Compartir
D’acord amb la Llei de societats de capital, quan un membre del consell d’administració sigui nomenat conseller delegat o se li atribueixin funcions executives mitjançant un poder general, caldrà que se subscrigui un contracte entre ell i la societat que haurà de ser aprovat prèviament pel consell d’administració amb el vot favorable de les dues terceres parts dels seus membres.

L’article 249.3 de la Llei de societats de capital, estableix en relació amb la delegació de facultats del consell d’administració, que quan un membre del consell d’administració sigui nomenat conseller delegat o se li atribueixin funcions executives en virtut d’un altre títol (per exemple, mitjançant poder general), caldrà que se subscrigui un contracte entre ell i la societat que haurà de ser aprovat prèviament pel consell d’administració amb el vot favorable de les dues terceres parts dels seus membres. El conseller afectat s’haurà d’abstenir d’assistir a la deliberació i de participar en la votació. El contracte aprovat cal que s’incorpori com a annex a l’acta de la sessió.

Delegació de facultats del consell d’administració

Quan els estatuts de la societat no disposin el contrari i sense perjudici dels apoderaments que pugui conferir a qualsevol persona, el consell d’administració podrà designar d’entre els seus membres un o diversos consellers delegats o comissions executives, establint el contingut, els límits i les modalitats de delegació.

Només si existeix consell d’administració es pot parlar de delegació de facultats. L’administrador únic o els administradors solidaris poden apoderar però no delegar les seves facultats en altres òrgans.

  • Atenció. La delegació permanent d’alguna facultat del consell d’administració en la comissió executiva o en el conseller delegat i la designació dels administradors que hagin d’ocupar aquests càrrecs requeriran per a la seva validesa el vot favorable de les dues terceres parts dels components del consell i no tindran cap efecte fins a la seva inscripció en el Registre Mercantil.

No es permet delegar les següents facultats del consell d’administració:

a) La supervisió de l’efectiu funcionament de les comissions que hagués constituït i de l’actuació dels òrgans delegats i dels directius que hagués designat.

b) La determinació de les polítiques i estratègies generals de la societat

c) L’autorització o dispensa de les obligacions derivades del deure de lleialtat

d) La seva pròpia organització i funcionament.

e) La formulació dels comptes anuals i la seva presentació a la junta general.

f) La formulació de qualsevol classe d’informe exigit per la llei a l’òrgan d’administració sempre que l’operació a què es refereix l’informe no pugui ser delegada.

g) El nomenament i destitució dels consellers delegats de la societat, així com l’establiment de les condicions del seu contracte.

h) El nomenament i destitució dels directius que tinguessin dependència directa del consell o d’algun dels seus membres, així com l’establiment de les condicions bàsiques dels seus contractes, inclosa la seva retribució.

i) Les decisions relatives a la remuneració dels consellers, dins del marc estatutari i, si és el cas, de la política de remuneracions aprovada per la junta general.

j) La convocatòria de la junta general d’accionistes i l’elaboració de l’ordre del dia i la proposta d’acords.

k) La política relativa a les accions o participacions pròpies.

l) Les facultats que la junta general hagués delegat al consell d’administració, tret que hagués estat expressament autoritzat per ella per a subdelegar-les.

Exigència de contracte de la societat amb els consellers delegats

El Registre Mercantil ha començat a rebutjar la inscripció del nomenament de consellers delegats si en la certificació de l’acord o en l’escriptura no consta la subscripció del contracte corresponent. Per tant, és essencial que:

  • Es documenti adequadament el contracte i s’adjunti a l’acta del consell.
  • S’inclogui una referència expressa en l’escriptura de nomenament.
  • Es verifiqui el compliment dels requisits legals per evitar demores en la inscripció.

No obstant, l’Audiència Provincial de Madrid ha resolt en la seva sentència 311/2024, de 4 d’octubre de 2024, que l’obligació de subscriure un contracte entre la societat i el conseller delegat no es justifica quan aquest càrrec no és remunerat. Aquest criteri contravé la postura del Registre Mercantil i podria obrir la porta a futures interpretacions més flexibles.

Som advocats i estem especialitzats en dret mercantil i societari. Consulteu-nos sense compromís trucant al 972 208 258, o per correu electrònic adreçat a info@rm-assessors.cat.

"*" indicates required fields

Compartir

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Neccesita ajuda?
RM Assessors