El passat dia 7 d’octubre es va publicar en el BOE el Real Decreto Ley 15/2017, del d’octubre, que dona facilitats als administradors socials per que, si els seus estatuts socials no ho prohibeixen, puguin decidir el trasllat de la seu social sense necessitat de consultar a la Junta General de socis.
Aquesta mesura, clarament relacionada amb l’actual conflicte territorial, ha creat una certa confusió que procurarem aclarir tot seguit:
Què es el domicili social ?: Només el tenen les societats i es el que consta a l’escriptura de constitució de la societat atorgada davant de Notari o en la posterior escriptura de modificació d’estatuts inscrites en el Registre Mercantil. La inscripció es el Registre Mercantil es pública per facilitar que qualsevol persona pugui localitzar la societat.
Quin ha de ser el domicili social ?: La Llei de Societats de Capital obliga a fixar el domicili social:
- En el lloc en que es trobi el centre de la seva efectiva administració i direcció
- O en el qual radiqui el seu principal establiment o explotació.
Què es el domicili fiscal ?:
- No requereix escriptura pública i es comunica a l’Agència Tributària a través d’un tràmit molt més senzill, mitjançant l’emplenament del model 036 de comunicació censal.
- Amb caràcter general, el domicili fiscal del contribuent informa de:
- La residència fiscal i, per tant, del sistema fiscal aplicable.
- De l’oficina tributària d’adscripció del contribuent.
- Del lloc per a la pràctica de notificacions.
- I del lloc físic concret declarat i vinculant per a l’obligat tributari a l’efecte de procediments administratius i del control fiscal.
Quin ha de ser el domicili fiscal de les persones físiques ?:
- Ha de coincidir amb el domicili de la seva residència habitual.
- En el cas que desenvolupin principalment activitats econòmiques, l’administració tributària podrà considerar com a domicili fiscal el lloc on estigui efectivament centralitzada la gestió administrativa i la direcció de les activitats desenvolupades.
Quin ha de ser el domicili fiscal de les persones jurídiques i entitats residents en territori espanyol ?:
- Ha de coincidir amb el domicili social sempre que hi estigui efectivament centralitzada la gestió administrativa i la direcció dels seus negocis.
- En un altre cas, s’atendrà al lloc en què es realitzi aquesta gestió o direcció. En els supòsits en què no es pugui establir el lloc del domicili fiscal, d’acord amb els criteris anteriors, prevaldrà aquell on radiqui el valor més elevat de l’immobilitzat.
Conclusió: En la nostra opinió, si la societat trasllada el seu domicili social a un lloc en que tingui efectivament centralitzada la seva administració i direcció, aquest passarà a ser també el seu domicili fiscal. Cas contrari, el domicili fiscal serà el lloc on radiqui el valor més elevat de l’immobilitzat i podria no coincidir domicili social i domicili fiscal.
Som assessors jurídics, mercantils i fiscals. Consulteu-nos sense compromís trucant al 972 208 258 o per correu electrònic adreçat a info@rm-assessors.cat.
L