Recordem que el Real Decreto Ley 1/2015 va crear un mecanisme pel qual es permet a les persones físiques, siguin particulars o empresaris, renegociar els seus deutes o exonerar-los parcialment o inclús totalment, sempre que compleixin determinats requisits, per tal que puguin sortir de la seva situació d’insolvència i iniciar una nova activitat. Destaquem el següent:
Requisits per que un deutor s’hi pugui acollir:
- No haver estat declarat culpable en un concurs de creditors ni haver estat condemnat per un delicte contra el patrimoni, contra l’ordre socioeconòmic, falsedat documental, contra hisenda pública i Seguretat Social o contra els dret dels treballadors.
- Acreditar la seva bona fé:
- Havent intentat solucionar els deutes amistosament mitjançant un acord de pagament extrajudicial.
- No havent frustrat possibilitats de pagament (per exemple, no havent refusat ofertes de feina en els darrers 4 anys).
- No haver-se acollit a aquest mateix mecanisme d’exoneració de pagaments en els darrers 10 anys.
- Haver satisfet els crèdits contra la massa i els privilegiats:
- Els crèdits contra la massa son els que enumera l’article 84.2 de la Llei Concursal. Per exemple, s’ha d’haver pagat els salaris dels darrers 30 dies i les costes judicials.
- Els crèdits privilegiats son els que enumera l’art. 89 de la Llei Concursal. Per exemple, s’ha d’haver pagar els crèdits garantits amb hipoteca, els impostos i la Seguretat Social, encara que una sentència del Tribunal Suprem de juliol 2019 flexibilitza aquest requisit permetent exonerar fins a un 70% els deutes per impostos i Seguretat Social.
- Haver satisfet el 25% del crèdits ordinaris, encara que aquest requisit pot decaure si el deutor acredita la seva bona fé.
- Acceptar de forma expressa, en la sol.licitud d’exoneració del passiu insatisfet, que l’obtenció d’aquest benefici es farà constar en la secció especial del Registre Públic concursal per un termini de 5 anys.
Procediment que haurà de seguir el deutor que s’hi vulgui acollir:
- Invertir tot el seu patrimoni en pagar els deutes que l’hi hagin estat reclamats en concurs de creditors. S’ha d’haver quedat a zero.
- Sol·licitar al Jutjat que hagi tramitat el concurs de creditors que se l’exoneri dels deutes restants que no hagués pogut satisfer per insuficiència de patrimoni.
- El Jutjat donarà trasllat a l’administrador concursal i als creditors i estimarà la sol·licitud si es donen tots els requisits.
Conseqüències de l’estimació de la sol·licitud d’exoneració de deutes formulada pel deutor:
- No s’haurà de pagar i, per tant, quedaran exonerats, els crèdits ordinaris i els subordinats, que quedaran extingits, excepte els crèdits de dret públic (Hisenda, Seguretat Social..) i per aliments.
- Crèdits ordinaris son els que no son privilegiats ni subordinats.
- Crèdits privilegiats son els garantits amb hipoteca, deutes amb Hisenda, Seguretat Social i altres que enumera l’art. 89 de la Llei Concursal.
- Crèdits subordinats son els que corresponen a recàrrecs, interessos, multes i altres que enumera l’art. 92 de la Llei Concursal.
- Els deutes restants podran ser satisfets pel deutor en un termini de 5 anys, sense interessos.
Som advocats. Consulteu-nos sense compromís trucant al 972 426 004, o per correu electrònic adreçat a info@rm-assessors.cat.